info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Selasa, 25 Mei 2010

HBAE 2203 : MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN SEMESTER MEI 2010

SOALAN TUGASAN

Topeng merupakan satu alat yang digunakan untuk menutupi muka. Penggunaannya juga turut digunakan dalam persembahan drama, tarian, adat istiadat pemujaan dan perhiasan di rumah. Sebelum topeng dihasilkan, perancangan yang rapi dan teliti perlu dilakukan bagi mendapatkan suatu penampilan yang benar-benar relevan dan menepati kehendak pelukis. Sehubungan dengan fungsi tersebut, anda dikehendaki menghasilkan tugasan seperti berikut.

1. Sediakan satu folio untuk menghasilkan lakaran topeng muka sekurang-kurangnya sebanyak sepuluh helai dengan menggunakan kertas lukisan berukuran dalam lingkungan (42cm X 30cm). Perkara-perkara di bawah menjadi perhatian utama di dalam lakaran idea tersebut:
• Penentuan tema : Buah-buahan tempatan
• Membuat ‘thumbnail-print’ (lakaran idea)
• Pemilihan lakaran terbaik
• Memperincikan lakaran
(10 markah)

2. Anda merupakan penasihat Kelab Kesenian di sekolah dan bercadang untuk mengadakan persembahan drama pada hari penyampaian hadiah. Topeng adalah antara alat yang diperlukan untuk menjayakan watak-watak dalam drama anda nanti. Berdasarkan folio yang ditugaskan dalam soalan no. 1, hasilkan satu topeng muka mengikut spesifikasi berikut:
• Tema : Buah-buahan tempatan
• Saiz : 25cm X 25cm
• Bahan : Papier Mache (surat khabar)
• Warna : Mengikut kesesuaian watak
(20 markah)

[Jumlah: 30 Markah]
PANDUAN PELAJAR

Berikut merupakan garis panduan yang perlu dipatuhi:

1. Merujuk kepada modul, sumber bercetak atau sumber daripada Internet yang boleh dipercayai.

2. Buat pencarian daripada Internet dan buku rujukan Pendidikan Seni Visual berkaitan jenis, teknik dan proses untuk mendapatkan maklumat tentang tugasan.

3. Berbincang dengan tutor/ pensyarah anda bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bantuan yang diperlukan bagi meningkatkan kefahaman dan kualiti lakaran idea anda.

4. Bagi soalan no.2, pastikan anda menggunakan alat dan bahan yang sesuai serta relevan bagi menghasilkan karya yang menarik.


PANDUAN TUTOR/ PENSYARAH

1. Tutor/ pensyarah diminta membantu para pelajar dalam hal penyediaan folio dan penghasilan karya.

2. Mencadangkan dan menerangkan proses penghasilan folio dan teknik penghasilan karya dengan tepat.

4. Mencadangkan buku-buku rujukan untuk panduan pelajar.

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP