info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Selasa, 25 Mei 2010

HBHE 3103 : GAYA HIDUP SIHAT SEMESTER MEI 2010

SOALAN TUGASAN

Dalam mesyuarat Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) awal tahun, Ketua Panitia anda mencadangkan agar Panitia PJK mengelolakan satu Pameran Gaya Hidup Sihat untuk murid-murid Tahap 2. Pameran ini adalah untuk satu hari sahaja dan akan memberi tumpuan kepada aspek senaman dan rekreasi, rehat dan tidur serta pengurusan stres sahaja.

Selaku Setiausaha Panitia PJK, anda diminta merancang dan mengelolakan program tersebut.

(a) Sediakan SATU kertas cadangan yang lengkap untuk memohon kebenaran pihak sekolah meluluskan program ini.
(15 markah)

(b) Hasilkan SATU buku panduan yang mengandungi maklumat tentang aspek senaman dan rekreasi, rehat dan tidur serta pengurusan stres, sesuai untuk murid-murid Tahap 2.

(15 markah)


[Jumlah: 30 Markah]
PANDUAN PELAJAR

1. Rujukan kepada modul dan sumber-sumber bercetak lain atau sumber dalam Internet yang boleh dipercayai (contohnya sumber yang disediakan oleh orang atau organisasi yang mempunyai reputasi yang baik) diperlukan untuk memahami konsep sebelum pelajar dapat memberi contoh yang tepat dan sesuai. Sila jangan gunakan Wikipedia sebagai sumber rujukan.


2. Beberapa cadangan rujukan (laman web) dibekalkan. Sila cari rujukan tambahan untuk meningkatkan lagi kualiti tugasan anda.

Peringatan:
Tiada markah diberi untuk senarai rujukan jika pelajar tidak memperoleh bahan rujukan selain dari rujukan yang telah dicadangkan dalam tugasan ini.

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP