info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Rabu, 27 Mei 2009

Soalan Assignment HBAE1203: PERKEMBANGAN SENI DAN KANAK-KANAK

HBAE1203: PERKEMBANGAN SENI DAN KANAK-KANAK
SEMESTER: MEI 2009
TUGASAN KURSUS (35%)


SOALAN TUGASAN
Persekitaran memainkan peranan yang signifikan di dalam perkembangan pembelajaran kanak-kanak. Persekitaran yang sihat dan kondusif membantu murid untuk berkembang dan menjadi lebih aktif. Marjorie Schiller (1995) menerangkan bahawa bilik dan studio seni melambangkan cara kita menilai seni dan bagaimana seni memberikan makna kepada kehidupan kita.

Untuk tugasan ini, anda perlu mencari sebuah bilik atau studio seni yang terdapat di mana-mana sekolah berdekatan dan membuat tugasan berdasarkan soalan-soalan berikut:

1. Kumpulkan maklumat tentang bilik atau studio seni tersebut. Ambil gambar-gambar berikut:
1.1 Bilik atau studio seni dari pelbagai sudut
1.2 Sudut-sudut pameran berkaitan
1.3 Zon-zon kerja tertentu
1.4 Stor dan bilik-bilik khas yang berkaitan
1.5 Ruang-ruang lain yang berkaitan
1.6 Carta-carta berkaitan dengan bilik seni
(10 markah)

2. Dapatkan maklumat keberkesanan pengurusan bilik atau studio seni dengan menemuduga (sediakan format soalan: bincang dengan tutor)
2.1 Ketua Panatia Pendidikan Seni Visual
2.2 Guru Pendidikan Seni Visual
2.3 Murid-murid
(10 markah)

3. Lukisan pelan dan ladangan
3.1 Lukiskan pelan bilik seni yang asal berserta dengan label
3.2 Cadangkan penambahbaikan pengurusan bilik seni berdasarkan panduan asas keperluan bilik seni
(15 markah)

Catatan: Tugasan anda perlu disertakan dengan gambar-gambar yang berkaitan dan tandatangan pengesahan dari pihak sekolah / guru seni / ketua panitia seni.
[Jumlah:35MARKAH]

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP