info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Selasa, 26 Mei 2009

Soalan Assignment HBHE1203: PEDAGOGI PENDIDIKAN KESIHATAN

HBHE1203: PEDAGOGI PENDIDIKAN KESIHATAN
SEMESTER: MEI 2009
TUGASAN KURSUS (35%)

SOALAN TUGASAN
Pedagogi adalah sains dan seni mengenai cara mengajar di sekolah dan merupakan mata
pelajaran yang wajib bagi mereka yang ingin menjadi guru di sekolah . Ia melibatkan kajian mengenai proses pengajaran dan pembelajaran, pengurusan bilik darjah, organisasi sekolah dan juga interaksi antara guru dan pelajar.

Di peringkat sekolah rendah, pengajaran Pendidikan Kesihatan perlu dilaksanakan berdasarkan strategi yang mempunyai hala tuju ke arah pencapaian matlamat Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR). Adalah satu yang membanggakan sekiranya pelajar menghayati segala pengajaran dan menunjukkan tingkah laku yang berteraskan nilai murni dan kemahiran berfikir dalam kehidupan harian mereka. Ini menjadi petunjuk kepada keberkesanan pendidikan kesihatan di sekolah.

Selaku Ketua Panitia Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, anda diminta oleh Guru Besar untuk menyediakan satu panduan pengajaran Pendidikan Kesihatan yang boleh digunakan oleh guru – guru di sekolah anda.

Panduan tersebut hendaklah mengandungi perkara-perkara yang berikut:

(a) Pendahuluan
(3 markah)
(b) Pembelajaran Secara Kontekstual
(10 markah)
(c) Kemahiran Berfikir
(20 markah)
(i) Kemahiran Berfikir Kritis
(ii) Kemahiran Berfikir Kreatif

(d) Penutup
(2 markah)
[Jumlah: 35 markah]

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP