info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Selasa, 3 November 2009

Contoh Penerangan Tentang Teknik LukisanTEKNIK LUKISAN

1.1 Tajuk : Buah-buahan Tempatan

1.2 Kategori : Teknik Lukisan alam benda – objek kaku atau tidak bernyawa.

1.3 Perasaan terhadap tajuk/idea tersebut. - Murid-murid berasa gembira semasa membuat lukisan ini kerana sambil melukis buah-buahan ini, secara tidak langsung mereka dapat membayangkan bentuk buah tersebut dan yang paling penting mereka pernah menikmati rasa buah-buahan tersebut.

1.4 Bentuk, warna, corak, garisan, ton dan jalinan.
Bentuk - Berdasarkan bentuk rupa buah-buahan yang mereka tahu.

Warna - Menarik Kerana warna yang digunakan adalah pelbagai. Selain itu, penggunaan ton warna dan pencahayaan menambahkan lagi keaslian lukisan tersebut

Corak - Lukisan yang dihasilkan tidak berulang.

Garisan - Garisan selari, semulajadi mengikut bentuk buah-buahan tersebut.
garisan, rupa, bentuk, saiz, warna dan jalinan ke atas sesuatu hasil kerja
dinamakan lukisan.

Ton - Pengetahuan memilih warna dan campurannya untuk menghasilkan ton warna yang menarik sesuai dengan pencahayaan.

Jalinan - Kesan garisan rupa bentuk struktur buah-buahan tersebut.

1.5 Kadar Banding - Susunan buah-buahan yang dihasilkan yang kecil di hadapan dan yang besar di belakang.

1.6 Saiz - Buah anggur di hadapan sekali diiukuti buah mangga, buah epal dan di belakang sekali buah tembikai yang sudah dipotong. Menjelaskan kepada murid tentang susunan saiz.

1.7 Susunan Corak - Rekaan susunan corak yang dihasilkan adalah harmoni kerana terdapat unsure garisan, rupa, bentuk, jalinan, ruang dan warna.

1.8 Penggunaan Alat dan bahan - Pensil, pensil warna, kertas lukisan yang terdiri daripada media kering.

1.9 Teknik - Melakarkan bentuk buah-buahan tersebut bermula dari yang di hadapan menggunakan pensil. Selepas itu mewarna mengikut keutamaan.

2.0 Teknik Untuk Menghasilkan Kerja Tersebut - Membayangkan bentuk buah tersebut mengikut imaginasi sendiri berdasarkan pengetahuan sedia ada. Selain itu, melihat gambar/ilustrasi.

2.1 Media Lain - Penggunaan alat dalam sesebuah lukisan terhad kepada media kering seperti pensel, pensel warna, pastel, arang, pen dan dakwat.

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP