info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Isnin, 2 November 2009

Kata Nama Am, Kata Nama Khas dan Kata Ganti Nama


Kata Nama Am

Terbahagi kepada dua iaitu hidup dan tak hidup. Hidup terbahagi kepada dua kumpulan iaitu manusia dan bukan manusia. Contoh manusia ialah, guru, emak, doctor, ayah, anak dan lain-lain. Manakala bukan manusia pula ialah, gajah, malaikat, syaitan, bunga, kucing dan lain-lain. Tak hidup juga terbahagi kepada dua kumpulan iaitu institusi contohnya, sekolah, hospital, persatuan, universiti dan sebagainya. Manakala buksn institusi pula ialah, rumah, padang, jalan, kampong, bumi, sungai dan lain-lain.

Kata Nama Khas

Terbahagi kepada dua iaitu hidup dan tak hidup. Kata Nama Khas Hidup terbahagi kepada dua iaitu manusia dan bukan manusia. Contoh untuk manusia ialah Zamri, Rajenthiran, Chiang Yee Weng dan lain-lain. Manakala bukan manusia pula ialah, Si Tompok. Sang Rangkak, Sang Bedal, Si Murai dan lain-lain. Kata Nama Khas Tak Hidup lebih merujuk benda-benda khusus tetapi bukan hidup seperti nama benda, institusi, Negara, tempat, bangsa, bahasa, pangkat, undang-undang dan seumpamanya. Contohnya, Melayu, Kadazan, New Zealand, Malaysia, Institut Perguruan Teknik, Sabak Bernam dan sebagainya.

Kata Ganti Nama

Terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Kata Ganti Nama Tunjuk dan Kata Ganti Nama Diri. Kata Ganti Nama Tunjuk merujuk kepada perkataan yang menjadi pengganti kata nama. Selain itu, digunakan untuk menunjukkan benda atau perkara yang dirujuk. Terdapat dua Kata Ganti Nama Tunjuk iaitu ini ( menunjukkan pada yang dekat ) dan itu ( menunjukkan pada yang jauh ). Kata Ganti Nama Diri dibahagikan kepada dua golongan iaitu Kata Ganti Nama Diri Tanya dan Kata Ganti Nama Diri Orang.
0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP