info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Isnin, 9 Mac 2009

Rotan untuk disiplin pelajar - KP


Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.abrahim@kosmo.com.my
KOSMO 9MAC2009

MOHD. AFANDI MUHAMOD memeluk anaknya, Mohd. Amirul (dua dari kiri) dan pelajar yang dihukum buang sekolah kerana menikamnya sambil disaksikan oleh Alimuddin (kiri) di SMK Tok Janggut, Pasir Puteh.
_______________________________________________________


PASIR PUTEH - Masalah disiplin pelajar sekolah menuntut Kementerian Pelajaran mengaktifkan kembali hukuman rotan sebagai tindak balas yang rasional untuk penyelesaian jangka pendek.
Meskipun tindakan itu mendapat tentangan banyak pihak sebelum ini, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom pula berpendapat, ia wajar bagi menunjukkan peraturan sekolah bukan sesuatu yang boleh diperkotak-katikkan.
Untuk itu katanya, pengetua dan guru besar sekolah akan diberi tanggungjawab melaksanakan hukuman tersebut selepas siasatan masalah disiplin selesai.
"Peraturan sekolah bukan sesuatu yang boleh dicabar walaupun di mahkamah, kita ada hak menguatkuasakan apa sahaja yang perlu mengikut pertimbangan yang sewajarnya,'' katanya ketika ditemui pemberita selepas melawat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tok Janggut di sini semalam.
Lawatan itu susulan daripada kes pelajar tingkatan tiga, Mohd. Amirul Mohd. Affandi, 14, cedera dilibas dengan lawi ayam oleh sekumpulan pelajar senior kelmarin.
Menurutnya, pengurusan disiplin sekolah akan dipertingkatkan dengan tanggungjawab guru disiplin dipikul oleh semua guru.
Sementara itu, dalam kes di SMK Tok Janggut, Alimuddin memberitahu, seorang pelajar yang menikam mangsa telah dibuang sekolah manakala tiga rakannya dihukum gantung sekolah antara seminggu hingga dua minggu.

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP