info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Sabtu, 3 Oktober 2009

Apakah Itu Blog?

Apakah Itu Blog?
Blog (ringkasan bagi weblog) juga adalah satu jenis laman web. Atau jurnal online yang digunakan untuk menyatakan pendapat peribadi atau penulisan mengenai sesuatu perkara. Namun, berbeza dari laman web biasa, artikel-artikel baru harus sentiasa ditambah dari masa ke semasa. Ada yang menulis blog setiap minggu, dan ada juga yang menulis blog setiap hari. Dalam blog juga, pembaca boleh memberikan komen dan maklum balas terhadap hasil tulisan anda. Konsep blog adalah sama seperti buku diari harian.
Pemilik atau penulis di blog dikenali sebagai “blogger”

Perisian Blog
Perisian blog ini dipanggil blogware atau blog software.
Antaranya adalah seperti blogger.com, wordpress.com, wordpress bblog,tblog.com dan typepad.com. Dikendalikan secara percuma kecuali typepad.com.


Mengapa Nak Buat Blog?
Tidak dapat dinafikan bahawa kini, blog lebih cepat popular berbanding laman web biasa. Jadi, lebih ramai orang yang mula untuk membuat blog dengan pelbagai tujuan, antaranya ialah:
• Sebagai diari dan catatan harian
• Tempat berkongsi ilmu pengetahuan
• Berbicara hal politik (Anwar Ibrahim dan Khir Toyo pun ada blog sendiri ^^)
• Sumber pendapatan, iaitu sebagai cara untuk buat duit secara online
Antara contoh-contoh blog adalah Saifulislam yang mengajak kita berfikir, Affuan.net yang memberi tips tentang bisnes Internet, dan juga KNizam Artwerk yang membawa anda ke tempat-tempat makan yang menarik. Tak lupa juga pada SembangKomputer.com yang mengandungi banyak tips-tips mengenai komputer :p

Mudahnya Menggunakan Blog!
Adakah anda perlu menjadi seorang pakar IT untuk memulakan blog? Tidak sama sekali! Cukuplah jika anda pandai menaip dan menggunakan Internet, anda sudah mampu untuk memiliki sebuah blog
Pendek kata, anda tak perlu bimbang mengenai design blog anda (boleh didapati dengan percuma), ataupun bahagian sidebar (kat sebelah kanan tu) yang nampak macam kompleks. Tiada kod-kod yang susah yang perlu dihafal. Cubalah sendiri, barulah anda tahu bahawa memulakan blog tidaklah sesusah mana.



Blog Percuma dan Blog Berbayar

Sekarang anda dah mula berminat dan teringin nak buat satu blog, tapi nak buat kat mana ye? Ok, ada dua pilihan untuk membuat blog, iaitu blog percuma dan blog berbayar.

Blog Percuma
Boleh didapati dari laman web seperti Wordpress.com dan Blogspot. Laman web seperti ini menyediakan domain name dan hosting percuma. Alamat blog anda biasanya berakhir dengan penyedia blog tersebut, contohnya http://imann9969.blogspot.com ataupun http://ahmadmarzuki.wordpress.com.
Blog seperti ini biasanya mempunyai had-had yang tertentu. Ianya lebih sesuai untuk blog yang tidak berdasarkan keuntungan, contohnya blog peribadi ataupun blog kelab peminat. Ia juga sesuai sebagai tempat cuba-cuba jika anda ingin belajar buat blog.

Blog Berbayar
Bagi blog seperti ini, anda haruslah membeli sendiri domain name dan hosting untuk blog anda, contohnya dari DataKL. Anda bebas untuk memilih alamat bagi blog tersebut, contohnya www.ahmadmarzuki.com. Tiada had yang dikenakan, dan anda bebas untuk buat apa sahaja ke atas blog anda.
Jika anda serius dalam membuat blog, gunakan blog berbayar. Harga tak mahal sangat pun, RM160 setahun pun boleh dapat.

Wordpress.org vs Wordpress.com
Ramai yang keliru antara Wordpress.org dan Wordpress.com. Di sini saya ingin menerangkan perbezaan di antara keduanya.
Wordpress adalah sebuah software yang digunakan untuk membina blog. Banyak lagi software lain yang terdapat pada masa ini, tetapi Wordpress adalah yang paling bagus dan meluas digunakan. Laman web rasmi bagi sistem Wordpress ini adalah di www.wordpress.org.
Laman web Wordpress.com pula adalah sebuah perkhidmatan blog percuma yang disediakan oleh syarikat Automattic. Ia juga menggunakan software Wordpress. Namun sebagai blog percuma, blog-blog yang dibuat di Wordpress.com mempunyai had-had yang tertentu. Contohnya, anda tak boleh meletak iklan-iklan yang menggunakan Javascript.
Pendek kata, apabila saya bercakap tentang plugin ataupun theme terbaru Wordpress, ia adalah berkaitan dengan software Wordpress yang digunakan pada blog berbayar, dan BUKAN pada servis blog percuma di Wordpress.com

Jadi, Apa Pilihan Anda?
Sudahkah anda tentukan blog apa yang anda ingin tulis? Dan perkhidmatan blog manakah yang anda akan guna?
Entri-entri lain dalam siri ini:
• Buat blog percuma dengan Blogspot
• Buat blog percuma dengan Wordpress.com
• Buat blog pada domain sendiri dengan Wordpress


Adakah Blog Hanya dalam Bentuk Teks Sahaja?
Terdapat pembahagian atau jenis blogmengikut cara atau penggunaan blog itu :

- Podcasting (audio blog) : Selain menulis, blogger juga menyediakan audio untuk mendengar atu didownload oleh pembaca/pelawat.

- Photoblog (photographs) : Blog yang ‘dipenuhi’ dengan gambar, imej atau fotograf selain daripada penulisan teks.

- Vlog (video blog) : Setiap kali dipublishkan satu-satu tulisan atau tajuk, akan dimasukkan video klip. Bermakna anda boleh mendengar dan melihat blogger bagi blog itu bercakap mengenai topic tersebut

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP