info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Khamis, 28 Januari 2010

SoalanTugasan HBAE2103 - Corak dan Rekaan


SOALAN TUGASAN

Cetakan ialah proses terapan blok atau plat. Ianya melibatkan proses penciptaan plat yang dapat menghasilkan pelbagai imej. Cetakan mempunyai keunikan dan keistimewaan yang tersendiri.

1. Huraikan keistimewaan seni cetakan dalam konteks perkembangan dunia seni visual Malaysia. Pilih seorang artis seni cetakan dan huraikan keunikan karya beliau.
Huraian anda juga perlu menyentuh aspek-aspek formalistik, representasi subject matter, pengaruh dan pengetahuan budaya, ekspresi dan emosi serta keaslian dan kreativiti artis dalam karya-karya tersebut.
(15 markah)

2. Hasilkan sebuah persembahan multimedia menggunakan Ms PowerPoint yang membincangkan kesemua jenis-jenis cetakan. Persembahan anda juga perlu menekankan kebolehupayaan digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. Penekanan kepada unsur seni dan prinsip garisan dalam setiap jenis cetakan perlu diberi. Persembahan tersebut merangkumkan kreativiti anda menggunakan elemen ICT seperti pautan internet, ‘hyperlink’ dengan fail tertentu, gambar tertentu, video, serta penggunaan ‘font’, animasi, warna serta keberkesanan format penyampaian.
(15 markah)
[ Jumlah: 30 Markah ]

PANDUAN KEPADA PELAJAR

1. Huraikan keistimewaan seni cetakan dalam konteks perkembangan dunia seni visual Malaysia. Berdasarkan contoh-contoh karya seorang artis tempatan, bincangkan keunikan pengkaryaan seni cetakan beliau. Pastikan huraian menyentuh:
- aspek-aspek formalistik
- pengaruh dan pengetahuan budaya
- representasi subject matter
- ekspresi dan emosi
- keaslian dan kreativiti artis dalam karya-karya mereka.

2. Pastikan anda menyenaraikan kesemua jenis cetakan. Hasilkan sebuah persembahan multimedia menggunakan Ms PowerPoint yang membincangkan setiap jenis cetakan.
Persembahan anda juga perlu menekankan kebolehupayaan digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. Penekanan kepada unsur seni dan prinsip garisan dalam setiap jenis cetakan perlu diberi. Persembahan tersebut merangkumkan kreativiti anda menggunakan elemen ICT seperti pautan internet, ‘hyperlink’ dengan fail tertentu, gambar tertentu, video, serta penggunaan ‘font’, animasi, warna serta keberkesanan format penyampaian.

CATATAN
anda perlu menyediakan tugasan ini secara individu
anda dikehendaki menyenaraikan bahan rujukan yang berkaitan
berbincang dengan tutor megenai cara menulis rujukan yang betul
masukkan elemen ICT dalam penghasilan tugasan
kreativiti perlu digabungkan dalam hasil kerja anda

PANDUAN TUTOR
1. Tutor diminta agar membimbing para pelajar sepanjang proses penyediaan penulisan.
2. Mencadangkan format yang sesuai baik setiap sub tajuk.
3. Memeriksa dan menanda tugasan pelajar dan seterusnya memberi markah dan memasukkan markah ke dalam OMES.
4. Mencadangkan buku-buku rujukan untuk panduan pelajar antaranya:
Sabapathy T.K., (2005). Piyadasa: An Overview 1962-2000. Kuala Lumpur, Balai Seni Lukis Negara
Hassan M. Ghazali, (2000). Pendidikan Seni Tingkatan 4 dan 5. Kuala lumpur, Fajar Bakti.

Internet:
http://www.senivisual.com
http://www.wikipedia.org/printmaking
http://www.rumahykp.org.my


0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP