info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Jumaat, 19 Jun 2009

Assignment HBML1203 BM2009 DAPATKAN KAJIAN - Pemerolehan bahasa Imann Qhayra (imann)

CONTOH Jadual (satu untuk konsonan dan satu untuk vokal)


1. DAPATAN KAJIAN


1.1 Pemerolehan bahasa Imann Qhayra (imann)

Menurut Pn Fiza ibu kepada imann, pada usia dua tahun lima bulan, dia dapat menyebut lebih banyak perkataan berbanding sebelumnya. Di samping itu juga, keadaan sekeliling imann ialah orang dewasa seperti kedua-dua orang tuanya, ibu dan bapa saudaranya, kakak dan abang, jiran-jiran serta kebanyakan kawan-kawan di kawasan perumahannya turut mempengaruhi percakapan dan perkembangan pemerolehan bahasanya. Ibunya merupakan surirumah maka banyak masa yang dapat ditumpukan untuk imann. Lebih-lebih lagi imann ialah anak bongsu dalam keluarganya. Maka tidak hairanlah ramai yang suka melayan karenahnya. Jika ada yang bertanyakan soalan kepada Afif, maka dia akan memberi respond yang menggalakkan kerana dia merupakan seorang kanak-kanak yang keletah dan bijak.
1.2 Senarai bunyi, kata dan ayat yang diujarkan oleh IMANN

Di bawah ini adalah kata-kata yang mampu diujarkan oleh imann berserta maksudnya.
PENUTUP

Sebagai kesimpulannya, pemerolehan bahasa kanak-kanak adalah melalui beberapa proses seperti peringkat fonologi, morfologi dan sintaksis. Peringkat fonologi ialah peringkat mengeluarkan bunyi-bunyi dan membiasakan diri dengan bunyi-bunyi yang didengar. Peringkat mofologi ialah peringkat menggabungkan unit-unit bunyi menjadi bunyi-bunyi yang bermakna manakala peringkat sintaksis ialah peringkat menggabungkan mofem-mofem menjadi ungkapan-ungkapan atau ayat-ayat yang bermakna. Kemahiran bahasa adalah dikuasai secara beransur-ansur. Kanak-kanak mempelajari pertuturan menurut kebiasaan tertentu. Kebiasaan ini mungkin kebiasaan seseorang individu atau kelompok penutur. Mereka mempunyai kumpulan sendiri dan mempunyai habit dalam cara bertutur yang tersendiri. Jadi kanak-kanak tidak perlu dihalang mengembangkan kebolehan mereka berbahasa secara tersendiri.


0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP