info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Sabtu, 13 Jun 2009

Soalan tugasan HBML1203SMP - Pengenalan Fonetik Dan Fonologi Bahasa Melayu (smp) yang telah dikemaskini.

SOALAN TUGASAN

Tugasan ini memerlukan anda menjalankan satu kajian pendek tentang pemerolehan bunyi oleh kanak-kanak berumur antara 1 hingga 4 tahun. Tindakan yang perlu diambil adalah seperti yang dinyatakan di bawah.

1. Pilih seorang bayi / kanak-kanak berumur 1 hingga 4 tahun (lelaki atau perempuan). Anda boleh memilih bayi anda sendiri atau bayi orang lain sebagai subjek.

2. Dengan menggunakan alat perakam (tape recorder), rakam suara bayi / kanak-kanak tersebut selama dua minggu.

3. Anda boleh merakam sendiri atau meminta orang lain merakam suara bayi tersebut.

4. Rakaman boleh dijalankan di tempat yang sesuai (di dalam rumah anda sendiri / atau rumah orang lain, di tempat permainan kanak-kanak, di luar rumah dan sebagainya). Rakam semua bunyi yang memberi makna.

5. Rakam fonem, suku kata dan ayat pendek. Selepas itu, buat catatan dan susun atur butir-butir rakaman anda dengan baik.

6. Rakaman dibuat selama setengah jam hingga satu jam dalam sehari.

7. Hasil rakaman perlu dicatat dan ditranskripsikan dengan menggunakan simbol fonetik.

8. Anda perlu membina dua jadual (satu untuk konsonan dan satu untuk vokal) dan meletakkan fonem tersebut di dalam petak yang betul mengikut tempat dan cara artikulasi seperti mana yang anda pelajari di dalam kelas atau yang terdapat daripada modul.

[Jumlah: 35 markah]

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP