info terkini

 

Sila Sign Buku Pelawat ini.

Pengikut

Rabu, 17 Jun 2009

Platun SK Sg Binjai kembali berkuasa

ini sekolah aku da....


MERU – Komitmen, kesungguhan dan keazaman tinggi ditunjukkan oleh anggota Pengakap Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Binjai berbaloi apabila berjaya merampas semula gelaran johan Pertandingan Kawad Kaki Peringkat Kebangsaan Kategori Putera di Nilai, Negeri Sembilan pada cuti penggal lalu.

Guru Besar, Azman Mingan berkata, kemenangan tersebut berjaya menewaskan pasukan yang sering mengekori rapat iaitu pasukan dari Johor dan juga Perak dengan pungutan mata masing-masing 3,374 bagi Selangor, 3,323 bagi Johor dan 3,241 bagi Perak.

Lebih manis lagi menurutnya, Kategori Ketua Platun Terbaik turut dimenangi pasukan itu Ahmad Syahmi Mohd Munir dengan pungutan mata sebanyak 760.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah SWT apabila SK Sungai Binjai diumumkan johan Kategori Putera pertandingan tersebut dan kemenangan tersebut memang dinanti-nantikan.

“Bagi saya, ia (kemenangan) sebagai satu ‘new brand’ bagi sekolah kerana apabila kita menyebut mengenai pertandingan kawad sudah tentu nama Pengakap SK Sungai Binjai dari daerah Klang akan diperkatakan,” katanya.

Menurut Azman, komitmen dan juga pengorbanan dari segi masa, tenaga dan juga kewangan daripada pelbagai pihak antaranya ibu bapa, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), tenaga pengajar dan juga murid amat bermakna dengan kejayaan manis tersebut.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua mereka yang terlibat dalam memberikan sumbangan sama individu perseorangan, ibu bapa ataupun beberapa syarikat memandangkan pihak sekolah masih belum dapat mengutip yuran PIBG pada waktu itu,” katanya.

Menurutnya, kemenangan sebelum ini diperoleh pada 2005 dan 2006, namun pada 2007 mereka hanya menduduki tempat kedua manakala pada tahun lalu pula mereka terkandas di peringkat negeri.

“Keadaan tersebut memberikan satu iktibar untuk pasukan kami meneruskan usaha yang bersungguh-sungguh dalam mencapai kejayaan pada tahun ini,” katanya.

Selain itu, pertandingan kali ini yang menampilkan persaingan sengit kerana terdapat lebih daripada lima pasukan menunjukkan potensi dengan tahap yang sama tara dan yang hanya membezakan mereka melalui keseragaman dan kekemasan dilakukan semasa kawad tersebut.

“Bagi menghadapi persaingan yang sedemikian, pihak kami mengadakan latihan yang rapi bermula sejak minggu kedua sejak Januari lagi,” katanya.

Seramai 11 hakim terdiri daripada badan uniform seperti Pengakap, Kadet Remaja Sekolah, Jabatan Pertahanan Awam (JPA) dan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) mengadili pertandingan tersebut yang mana lapan daripada mereka memeriksa bahagian platun dan selebihnya memeriksa ketua platun.

Sementara itu, pasukan pengakap tersebut akan menyertai satu lawatan ke Cameron Highland bagi meraikan kejayaan tersebut pada pertengahan Julai nanti.

posted by Sinar Harian 17/6/09

0 ulasan:

APAKAH YANG AKU KEJAR HINGGA KINI? Fotline.ws
leTakkan KehIdupan DuniaMu iTu dI TangAn dAn akhIrat iTu DiHAti aGAr HaL Dunia MuDah dibahaGi-bAHagikan & AkhirAt itU DibAWa MaTi...
Hidup Yang Seimbang Adalah Penawar
Salah satu punca tekanan yang menyerang ramai orang pada hari ini ialah ‘ketagih bekerja’. Mereka dikenali juga sebagai workaholic kerana keasyikan bekerja siang dan malam sehingga melupakan segala tanggungjawab yang lain. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Dr. Bryan E. Robinson dari Universiti North Carolina di Charlotte, golongan ini mengeluarkan banyak hormon adrenaline di dalam badan mereka dan hormon ini membebankan jantung, menyebabkan darah tinggi dan menyempitkan pembuluh darah. Perubahan-perubahan ini mendedahkan golongan ini kepada sakit jantung, strok, kesugulan dan keinginan untuk membunuh diri. Berlebih-lebihan di dalam sesuatu perkara akan membawa kepada kebinasaan. Di antara nasihat yang amat baik untuk kita hayati ialah yang pernah dinasihatkan oleh sahabat Salman Al-Farisi ra kepada Abu Dardak ra. Nasihat ini kemudiannya disokong oleh Nabi Muhammad, iaitu: “Sesungguhnya Tuhanmu mempunyai hak ke atasmu, dirimu mempunyai hak ke atasmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Berikan setiap yang berhak ini haknya.” (Riwayat Bukhari)

Cikgu Sha'ari

video klip pilihan minggu ni

aku seorang guru

Waktu Bumi

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by Blogger Blog Templates

Back to TOP